Kunst* in Ypenburg

In juni 2003 startte kunstcentrum Artoteek Den Haag Vinex-locatie Ypenburg kunsthuis 7×11, vernoemd naar het bouwtype. 7×11 werd wisselend bewoond door kunstenaars, die kunstprojecten realiseerden voor en met de nieuwe bewoners van Ypenburg.

Circus Andersom (toentertijd onder de naam EGBG) was in 2003 een van de eerste tijdelijke bewoners van 7X11. Ze zetten hier het bureau Kunst* op, dat door middel van een enquête een onderzoek naar de kunstbeleving van de bewoners in Ypenburg uitvoerde. Door de vragen origineel en zorgvuldig te beantwoorden kwamen 20 bewoners in aanmerking voor een kunstwerk op maat. Deze werken zijn vervaardigd door 20 kunstenaars, eveneens geselecteerd via een enquête, uitgezet onder 1000 Nederlandse kunstenaars.

1.000 Nederlandse kunstenaars uit de bestanden van Artoteek Den Haag, Kunstenaars & Co en Circus Andersom ontvangen een Kunst*-formulier. Op dit formulier staan vragen als: Komt u graag bij de mensen thuis? Wat is uw lievelingskleur? Heeft u interesse in een kunst­opdracht op maat? Omschrijf de ruimte die nodig is voor uw kunst? Heeft u zin in een gesprek over kunst? Wat is uw persoonlijke definitie van kunst?

Kunst* resulteerde uiteindelijk in 20 kunstwerken: 17 zijn in, bij of op huizen in Ypenburg geplaatst, één kunstwerk reisde gedurende twee jaar langs Ypenburgse bewoners, één kunstwerk is met de bewoner meeverhuisd naar een andere Haagse wijk en tenslotte is het laatste kunstwerk door omstandigheden niet geplaatst maar te zien geweest in de tuin van 7X11. Alle kunstwerken werden door de bewoners gehuurd van Artoteek Den Haag.