MedicijnFabriek (lab)

MedicijnFabriek is een laagdrempelig kunstproject van Circus Andersom waarin gezondheid, verantwoordelijkheid, sociale cohesie en de zorg om natuur en milieu elkaar aan de werktafel ontmoeten. MedicijnFabriek is een openbaar toegankelijke werkplaats waar mensen toegang krijgen tot de helende werking van de natuur om een eigen medicijn gebaseerd op persoonlijke klachten te fabriceren.

Van 2013 tot 2015 stonden we onder andere in het Amstelpark Amsterdam, Sonsbeekpark Arnhem en het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Vanaf 2016 hebben we ook de Ambulante Medicijnfabriek opgericht. In 2015 is de Medicijnfabriek genomineerd voor de Dutch Design Award en geselecteerd voor de Elisabeth van ThĆ¼ringenprijs. Voor meer informatie zie de website van de MedicijnFabriek.

In de zomers van 2013 en 2014 was de MedicijnFabriek te bezoeken in het Amstelpark Amsterdam en het Sonsbeekpark in Arnhem. Tijdens workshops hebben bezoekers naar aanleiding van hun eigen klachten planten geplukt en deze verwerkt tot medicijnen. Het paviljoen werd ingericht als laboratorium met alle bijbehorende verwante zaken zoals centrifuges, industriƫle ovens, voedingsweegschalen, pipetjes, microscopen. Deelnemers werden uitgenodigd een nieuwe verbinding met de helende en eetbare natuur in de stad aan te gaan en te herkennen wat wel en niet goed voor hen is.

Er is een afstand ontstaan tussen mensen en de natuur die hen omringt. Men gaat nog wel naar een park om tot rust te komen, of te kijken, maar men vindt het steeds moeilijker om de natuur direct in te zetten om lichamelijke of mentale klachten te bestrijden. Mensen hebben zelfs soms angst voor natuur, of vinden het gewoonweg vies. Dit terwijl onderzoek op onderzoek aantoont dat het beleven en ervaren van natuur bijdraagt aan een gezond leven.