GROOT Leeuwarder Monument

In 2009 vroeg het Fries Museum Martijn Engelbregt voor een kunstproject over de Friese architect W.C. de Groot. Engelbregt bestelde vervolgens 45.000 bakstenen, voldoende voor het bouwen van drie vrijstaande huizen. Deze werden door dak-en-thuislozen verpakt en rondbezorgd door heel Leeuwarden. De bewoners werkten daarna samen aan het GROOT Leeuwarder Monument.

Op een centraal gelegen plein konden bewoners een baksteen pakken en dit plaatsen op het monument. Gedurende de bouw ontstonden er nieuwe invullingen; zo gingen mensen namen van geliefden, boodschappen voor Leeuwarders en liefdesteksten op de stenen schrijven. Na acht dagen hadden 7.708 inwoners samengewerkt aan het werk dat vijf maanden bleef staan als monument voor en door de bewoners van Leeuwarden.

De bakstenen werden schoongemaakt in een sociale werkplaats. Na het schoonmaken werden de bakstenen verpakt in kleurig geschenkpapier, samen met een handleiding.

33 dak- en thuislozen verspreidden de stenen met kruiwagens langs 10.000 huizen in Leeuwarden.

Op internet begonnen anonieme berichten te circuleren dat bewoners misschien wel met stenen zouden kunnen gaan gooien. De burgemeester stopte door deze berichten het verspreiden van de stenen.

Daarom plaatste Engelbregt alle overgebleven stenen als een kleurige sculptuur op het plein. De inwoners konden nu naar het plein komen om hun eigen steen op te halen en gelijk een plekje te geven.

Onder grote belangtelling van media en Leeuwarders plaatsen Puk en Hiele samen de eerste steen.

Bas was de eerste die een tekst op zijn steen schreef, dat deed hij als eerbetoon aan zijn zus die een jaar eerder overleed.

Na acht dagen bouwen werd het terrein schoongemaakt, waarmee het resultaat van 7.708 handen die samenwerkten werd onthuld.

Na vijf maanden werd het GROOT Leeuwarder Monument afgebroken.

Wat overblijft is de herinnering en bijna 4.000 portretten van mensen die samen werken aan één monument.