VIER DE AARDE

Elke dag van 25 december t/m 6 januari 2023 van 16:00 – 18:00

Amstelpark, Zone2Source in het Glazen Huis.

Click here for info in English

Van 25 december tot 6 januari nodigden we iedereen uit voor een betekenisvolle viering in het Amstelpark. We vierden samen de draagkracht van moeder Aarde, haar voedende kracht en de plek die ze ons biedt. Een hartverwarmend Aarde-ritueel, omgeven door vuur en warme chocolademelk tijdens de donkerste dagen van het jaar.

Mensen die willen komen zijn van harte uitgenodigd om een handje aarde mee te nemen van een plek waar zij verbinding met de Aarde ervaren. Deze aarde kun je ter voorbereiding thuis drogen en schoonmaken (takjes, wortels en steentjes eruit).

Hoewel kersttijd oorspronkelijk staat voor bezinning en naar binnen keren, is het hedendaagse kerstfeest vaak overladen met overvloed. VIER DE AARDE biedt een nieuw perspectief, waarbij we streven naar eenvoud en verbondenheid. Het verlangen naar thuis en verbondenheid met de Aarde staat centraal. Dit initiatief dient als een optimistisch startpunt om de urgentie van Aardeverbinding te ervaren, niet alleen voor de planeet maar ook voor ons individueel welzijn.

In de donkerste dagen van het jaar zijn de sluiers tussen Hemel en Aarde dun. Dit fenomeen, ook wel de 12 Heilige Nachten genoemd, geeft een magische touch aan deze tijd. In vroegere tijden werden deze nachten gevierd met het ritueel van Aarderoeren. Hierbij staan we stil bij wat we uit de Aarde halen en ontvangen, en tonen we dankbaarheid. Het is ook een moment van verbinding met de Hemel en de onzichtbare wereld van dromen en intenties.

De mens bewijst keer op keer dat ze in staat is om zeer complexe problemen te creëren. De Aarde zelf wordt gelukkig niet ingewikkelder. Zij is met al haar veelvormigheid, in haar kern, eenvoudig. Deze eenvoud, en een menselijk verlangen daarnaar, is het startpunt van Reis naar de Aarde.

VIER DE AARDE is onderdeel van Reis naar de Aarde, een tot de innerlijke verbeelding sprekende expeditie van makerscollectief Circus Andersom. Een publieke zoektocht naar vormen, ideeën, taal, routes, ankers en kompassen, om tot een herijking van onze band met moeder Aarde te komen.

Opening: Donderdag 21 december, 16:00-18:00

Wanneer: Dagelijks van 25 december tot 6 januari, 16:00 – 18:00 uur

Waar: Zone2Source in het Glazen Huis, Amstelpark, Amsterdam

VIER DE AARDE wordt georganiseerd door Circus Andersom bij Zone2Source in het Glazen Huis, Amstelpark, met steun van Amsterdam Stadsdeel Zuid, Mondriaan Fonds en Creative Media for Social Change.