VOOR DE POES

Volg ons op Instagram: @voor_de_poes

VOOR DE POES

In dit project onderzoeken we de relatie van vrouwen met hun eigen lichaam. We doen een artistiek onderzoek naar deze persoonlijke beleving waarbij we oefenen met diverse gespreks- en werkvormen om het eigen lichaam op een andere manier te benaderen: met
verwondering en van binnenuit, in plaats van beoordelend van buitenaf.

Het vrouwenlijf als publiek-dom. In zowel de media, mode, biologieboeken en de manier waarop we over vrouwenlichamen praten, wordt vooral de externe waarde ervan benadrukt. De puberteit begint bij make-up dragen en benen scheren; de menstruatiecyclus bestaat uit één week chagrijn en de mogelijkheid tot
zwangerschap; in de anatomieboeken wordt nog steeds nauwelijks aandacht besteed aan de clitoris en het vrouwelijke genot; onderbroeken moeten afslanken of sexy staan; we vragen, ‘ging ze voor een breezertje mee naar huis?’; en het is heel makkelijk over iemand te zeggen ‘zo, die is dik geworden’.

Het vrouwenlichaam lijkt soms bijna een publiek-dom in plaats van een eigen-dom. Iets wat te veroveren, te ruilen, of te koop is, waar een ander recht op heeft. Dit creëert een afstand van onszelf tot ons eigen lijf, en maakt dat we er met een strenge blik van buitenaf naar kijken, in plaats van het van binnenuit te beleven.
Kunnen we ons lijf terugvorderen, het weer ván en vóór onszelf maken? Het omarmen, met alles wat het doet en is? Er meer kennis over vergaren, zodat we beter begrijpen hoe het voor ons werkt en welke wijsheid het bezit?
Van veroordeling naar verwondering, en van schaamte naar waardering!